20.01.2011

ZDA – nepoznana znanka – ali – naravne lepote, o politiki pa nič

Izbrane lokacije, pravi čas, mrzla fotogenična jutra – seveda tudi nekaj puščave v mes – le kdo bi drugače obiskal tak kraj – tisoče ptic, balzam za dušo za ornitologe, fotografe in ljubitelje narave, to je kratek opis mojega potovanja.

USA

Z majhno skupino smo poleteli do New Mexica, v mestece Soccoro, kjer je najbližje prenočišče  za obisk Naravnega rezervata Bosque del Apache, kar v prevodu pomeni  apaški gozd, ker naj bi Apači tukaj velikokrat kampirali ob reki Rio Grande, ki teče skozi rezervat in polni mala jezera in  močvirja , kjer se zadržujejo ptice. Pozimi so glavna atrakcija žerjavi in gosi, katerih več deset tisoč prezimi tukaj in se spomladi vrnejo na svoja arktična letna prebivališča (Aljaska, Grenlandija, Kanada, Sibirija). Njihovo jutranje vzletanje in večerno pristajanje, privabi na desetine fotografov , ki v vrstah čakajo s svojimi digitalnimi podaljški in iščejo najboljšo kombinacijo med kratkimi časi, odprtimi zaslonkami in kar se da nizko občutljivostjo.

USA [SinglePic not found] [SinglePic not found] USA

Priložnosti je in ni veliko. Jutranji vzlet gosi je enkratna dogodivščina, ki se ponovi vsako jutro enkrat. Še skoraj v popolni temi, se zasliši pok, vsak dan se prične drugje in ob drugem času in prične se vzlet, ki traja kakšno minuto a motivi so vsak trenutek drugačni in neponovljivi. Ko se prva večja jata ptic dvigne, se iz vseh malk in luž in jezerc dvignejo še ostale in to skoraj hkrati. Moraš se dobro disciplinirati, da ne bezljaš okoli z aparatom, vidiš na vcsaki strani čudovit trenutek…, ker potem nimaš nič. Izbereš najbolj verjetno smer vzleta, korigiraš ob začetku, ko ugotoviš kam in kako vzletajo ter poskušaš dobiti najboljše iz danega. Sam si nisem predstavljal, da je lahko velika količina ptic precej zahtevna za fotografiranje, da sploh kaj uporabnega dobiš. Prvič sem to preizkusil že na Bassrock-u, s strmoglavci in sedaj podobno.

USA [SinglePic not found]

In ko odletijo, je konec. Ponovitev jutri ob 6.10 zjutraj po lokalnem času, “tu nekje” – ne spijo vedno na istem mestu. Po goseh so na vrsti žerjavi Sandhill cranes, kateri pričenjajo svoje vzlete iz nočnih bivališč malo po sončnem vzhodu, tako da je svetloba boljša in tudi ne vzletijo vsi hkrati ampak po parih (ali več parov skupaj).  Njihova hoja po vodi in elegantno jadranje so paša za oči in fotoaparate, njihovi klici pa te tudi ne pustijo ravnodušnega.

USA [SinglePic not found]

Za tem so cel dal na voljo modeli od enega, dveh, treh, ducat, nekaj več,….. ptice na kakršenkoli način si želiš.

[SinglePic not found] USA [SinglePic not found]

Tudi drugih ptic ne zmanjka in za spremembo pa še kakšnega prerijskega psa uloviš pa kojota in seveda kot povsod, tukaj vedno iščeš Bobcat-a  (podobno našemu risu)  in Gorskega leva, ki sta vsen na koncu jezika a le redki su jih res videli, vsaj kar jih jaz poznam.

[SinglePic not found] [SinglePic not found] USA

Komentarji so zaprti.